Je bevindt je al op de juiste website. Wil je toch naar onze variante website, klik dan op de onderstaande knop.
Op Grasengroenwinkel.nl blijven
De Ligusterhaag is door de dichte begroeiing en snelle groei een zeer populaire plantensoort die als basis dient voor een haag. Deze inheemse haagplant is dat de haag een grote aantrekkingskracht heeft op vlinders, hommels en bijen.
De ligusterhaag is een snelgroeiende haagplant. Dankzij de natuurlijke groeiwijze vormt de liguster een weelderige en natuurlijke haag. Vanwege deze groeiwijze is het belangrijk om de haag regelmatig te snoeien. Let daarbij wel goed op het juiste moment, het is zonder om de haag voor de bloei te snoeien. Juist op dat moment is de ligusterhaag van grote sierwaarde voor de tuin.
De ligusterhaag is deels groenblijvend. Dat wil zeggen dat de haag als het gevolg van een strenge vorstperiode een deel van zijn blad kan laten vallen. Een ligusterhaag is dus niet volledig wintergroen, maar zeker ook niet volledig bladverliezend. In het voorjaar zal het al snel nieuw blad aanmaken op de scheuten waar het eerder de bladeren is verloren.
Geniet van de bloeiende en heerlijk geurende ligusterhaag
De ligustersoort bevat planten die tot één van de snelstgroeiende haagplanten wordt gerekend worden. Ze beschikken door het type blad over een vriendelijke en zachte uitstraling, en zijn bovendien zeer gemakkelijk te onderhouden.
De Wilde liguster is een inheemse plantensoort die vaak wordt ingezet om de biodiversiteit te verhogen. Aan het begin van de zomer komt deze heester in bloei met prachtige crème witte bloempjes. Deze heerlijk geurende bloemtrossen worden druk bezocht door allerlei nectarminnende insecten zoals hommels, bijen, zweefvliegen en dag en nachtvlinders. Voor de Ligusterpijlstaart, een nachtvlinder, is de Wilde liguster de waardplant waar deze haar eitjes op afzet.
In de Nederlandse en Belgische tuin komen we een tweetal ligustersoorten tegen. Beide soorten tonen grote gelijkenissen, maar er zijn toch ook wel kleine verschillen te benoemen.
De Wilde liguster oftewel Ligustrum vulgare is zoals hierboven reeds omschreven de inheemse variant van de ligusterhaag. Van deze soort is bekend dat die al meer dan 1000 jaar voorkomt in ons land.
Ligustrum vulgare heeft een langwerpig en groen blad waarbij de bladeren rechttegenover elkaar staan aan flexibele buigzame twijgen. Aan het einde van deze twijgen komen aan het begin van de zomer grote trossen met witte bloempjes. Na bestuiving groeien deze uit tot blauwe besjes.
Ligustrum ovalifolium oftewel Haagliguster is nauw verwant aan de Wilde Liguster. Van oorsprong is Ligustrum ovalifolium afkomstig uit Japan en Korea en wordt daarom ook wel de Koreaanse liguster genoemd. De haagliguster is wat beter bestand tegen nachtvorst als de Wilde liguster. Toch kan ook deze soort bij strenge, aanhoudende nachtvorst een deel van zijn blad laten vallen.
Qua uiterlijk zijn er kleine verschillen op te merken. Het blad is ovaler van vorm, daar heeft deze soort ook de latijnse naam Ligustrum ovalifolium aan te danken. Ovalifolium is een verwijzing naar het ovale blad.
Wilt u een ligusterhaag bestellen van een uitstekende kwaliteit? Wij werken uitsluitend samen met kwekerijen waar wij verzekerd zijn van gezonde, volle haagplanten met een sterk wortelstelsel. Bij Gras en Groen leveren wij Wilde Liguster en Haagliguster planten direct vanaf de kweker bij u thuis. De ligusters worden geoogt, verpakt en bezorgd binnen drie werkdagen. Op die manier kunnen wij een uitstekende conditie en het aangroeien van de haagplanten in uw tuin garanderen.
Ligusterhagen uit de volle grond zijn beschikbaar vanaf oktober tot en met april. Buiten deze perioden leveren wij de ligusterplanten uitsluitend planten uit pot.
De ligusterhagen zijn afkomstig van kwekerijen waar wij zelf erg graag zaken mee doen. Bij deze kwekerijen zijn wij verzekerd van Ligustrum ovalifolium haagplanten van een uitstekende kwaliteit.
De ligusterhaag kan het hele jaar door aangeplant worden. Vanaf begin mei tot en met september kan dit uitsluitend met planten uit pot. Ligusters uit pot hebben een sterke kluit waarvan de haarwortels in takt blijven. Zorg wel voor voldoende water na het aanplanten om de ligusterhaag planten uit pot de zomer door te helpen.
Vanaf begin oktober zijn de ligusterhagen ook weer leverbaar met een kluit. De liguster gaat dan zijn rustperiode in waardoor die weer uit de volle grond gehaald kan worden. Het seizoen waarin de ligusterhagen ook als kluit en zelfs wortelgoed leverbaar zijn loopt tot in april.
Zoals hierboven reeds geschetst groeit de liguster in hoog tempo. Bij aanplanting is ze vrij laag, maar al snel zal ze sterk gaan groeien. Bovendien moet u niet te veel rekening houden met zonlicht of schaduw. U moet er juist op letten dat de haag voldoende zonlicht krijgt in de groeifase maar dat er geen rechtstreeks zonlicht op de wortels terecht komt. De ligusterhaag kan groeien op allerlei bodemsoorten, al gaat de voorkeur uit naar een pH-neutrale (pH 6) ondergrond.
De meest geschikte periode om zelf een ligusterhaag te planten is november tot en met april. Net zoals bij de meeste andere hagen doet u dit door een geul te graven, waarin compost of humusrijke grond wordt aangebracht. Deze voedingsbodem is de ideale bodem voor de haag. Breng ze vervolgens aan in de geul en zet ze goed vast door wat aarde toe te voegen. U kunt uw voet gebruiken om de grond vervolgens te verstevigen.
Vervolgens moet u zeker voldoende water geven om de groei nog wat te stimuleren. Vooral in het eerste jaar na aanplanting heeft de ligusterhaag veel water en extra voeding nodig.
Advies per 5 strekkende meter haag:
Bij het aanplanten van een Liguster zorgen wij ervoor dat het juiste aantal planten in één strekkende meter haag komt te staan. Uw haag zal daardoor direct volledig dicht zijn. In de toekomst zal uw haag nog hoger en breder uitgroeien, waardoor uw tuin nog verder afgeschermd wordt. Over het algemeen zijn er per meter ongeveer drie Liguster planten nodig.
Bij een ligusterhaag is het belangrijk om deze zeer regelmatig te snoeien. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat deze haagplant van oorsprong groeit op kalkrijke gronden. Een kalkgift voor de winter is daardoor extra van belang.
De ligusterhaag groeit snel, zo’n 30 centimeter per jaar, en moet dan ook af en toe gesnoeid worden om zo de mooie vorm te behouden. Doe dit ongeveer twee keer per jaar. Gezien het feit dat de bladeren kwetsbaar zijn, is het belangrijk niet te snoeien bij extreem lage of hoge temperaturen.
Als u een compacte ligusterhaag wilt creëren in uw tuin, kunt u het beste 3 keer per jaar de heggenschaar tevoorschijn halen. De beste snoeiperiode is vanaf juli tot en met oktober. Snoei in het voorjaar zo min mogelijk voor een prachtige en optimale bloei.
Voor een gezonde groei en optimale bloei is het noodzakelijk om de ligusterhaag op gezette momenten van meststoffen te voorzien. Zorg daarnaast voor een optimale groei door de pH-waarde van de bodem op peil te houden voor deze kalkminnende plant: pH-waarde 6.
© 2025 Gras en Groen B.V.
Deze website is onderdeel van Gras en Groen.
Je bevindt je al op de juiste website. Wil je toch naar onze variante website, klik dan op de onderstaande knop.
Op Grasengroenwinkel.nl blijven