Bladluizen

De bladluis is een veelvoorkomende tuinplaag. Vanaf halverwege het voorjaar tot het begin van de herfst kunt u ze op tal van tuinplanten aantreffen. In grote groepen concentreren bladluizen zich aan de uiteinden van plantenstengels. Ze voeden zich daar met plantensappen en beschadigen zo tuinplanten.

Bladluizen werken samen met mieren. Dit wordt een mutualistische relatie genoemd. In ruil voor luizenmelk beschermen mieren de bladluizen.

Wat zijn bladluizen?

De bladluis is een plantenetend insect. Bladluizen bestaan in allerlei kleuren en zijn met het blote oog maar moeilijk te zien. In totaal kennen we in Nederland zo'n 12 verschillende soorten bladluizen.

Bladluizen voeden zich met de sappen van planten. Ze concentreren zich daarbij op de groeipunten van de plant, omdat de sapstromen juist daar extra rijk zijn aan voedingsstoffen.

In de zomer verspreiden de bladluizen zich extra snel. In die perioden zijn bladluizen levendbarend waardoor en in een jaar maar liefst 15-20 generaties kunnen ontstaan. 

Bladluisbestrijden1 • Gras en Groen Winkel

Hoe herkent u een bladluizenplaag

De bladluis vindt u vooral op het groeipunt van een plant, bijvoorbeeld een jonge stengel. Waar nieuw en groeiend blad ontstaat is voor bladluizen de ideale plek. Ze zitten dan vaak op de onderkant van het blad. Ook bloemknoppen zijn een goede voedselbron voor bladluizen.

Bladluizen komen voor in verschillende kleuren: groen, wit en zwart zijn het meest voorkomend. Het kleine gedrongen lichaam met zes poten wordt niet groter dan 6 mm. 

De meeste bladluizen zijn vleugelloos. In stressperioden kunnen nieuwe generaties geboren worden met vleugels zodat ze zich kunnen verspreiden.

Bladluisbestrijden2 • Gras en Groen Winkel
Bladluis3 • Gras en Groen Winkel

Schadebeeld van de bladluis herkennen

Bijna iedere plant kan van de ene op de andere dag ineens helemaal vol zitten met bladluizen. Bladluizen planten zich ontzettend snel voort, waardoor er wel 15 generaties in één jaar tijd in uw plant kunnen leven! De grootste schade die aan de plant wordt toegebracht is het virus dat de bladluizen overbrengen.

  • Groeipunten zitten vol met bladluizen
  • Groeipunten raken beschadigd en verkleuren
  • Schimmels tasten de beschadigde uiteinden verder aan
  • Onder aangetaste planten zit plakkerige honingdauw. Voor veel auto bezitters is dit herkenbaar.
  • Mieren lopen af en aan de tuinplanten in.

 

Aanbiedingbladluis • Gras en Groen Winkel
Effectieve bestrijding van bladluis
100% natuurlijke insectenbestrijding
Werkt snel en gemakkelijk
Ook geschikt voor bestrijden van o.a. trips en witte vlieg

Hoe kunt u bladluizen bestrijden?

Veel mensen gebruiken de methode van koud water. Wanneer u koud water spuit op de planten, zullen de bladluizen over het algemeen vertrekken. De luizen houden niet van dit koude water en zullen een andere plek gaan zoeken. Toch is het verstandig om voor een effectievere bestrijdingsmethode te kiezen. Er bestaat natuurlijk altijd de kans dat de bladluizen weer terug komen.

Effectiever zijn de methoden waarbij een spuitvloeistof over de aangetaste delen wordt gespoten. Vanwege de snelle voortplanting kan het noodzakelijk zijn dit enkele maken te herhalen. Wij verkopen hiervoor producten op natuurlijke basis van ECOstyle en ECOkuur. 

Bladluizen en natuurlijke vijanden

De bladluis is te bestrijden met natuurlijke vijanden. De grootste vijanden van de bladluis zijn:

  • Lieveheersbeestjes
  • Sluipwespen

Bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes

Bladluizen vormen de ideale maaltijd voor lieveheersbeestjes. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes eten de bladluizen. Een larve kan gemiddeld 120 bladluizen per dag eten en een volwassen lieveheersbeestje zo’n 80 stuks.  U kunt bladluis bestrijden met lieverheersbeestjes door de larven uit te zetten bij de plant. De larven (en na verpopping lieveheersbeestjes) eten de bladluizen vanzelf op.

Toch heeft het lieveheersbeestje zelf ook een vijand! De mieren zijn namelijk dol op het honingdauw dat een bladluis achterlaat. Zij beschermen de bladluizen tegen de natuurlijke vijanden. Het is dus verstandig om bij aanwezigheid van veel mieren deze eerst te bestrijden.

Bladluis bestrijden met sluipwespen

Ook sluipwespen bestrijden bladluizen. De volwassen vrouwelijke sluipwesp legt haar eitjes in een bladluis. De bladluis zwelt vervolgens op en wordt een soort van bruine mummie. De volwassen sluipwespen komen ongeveer twee weken na de uitzet van de wespen via de achterkant van de mummie tevoorschijn. Zo bestrijdt de sluipwesp de bladluizen en komen er bovendien van nature weer extra sluipwespen!

Wanneer bladluizen bestrijden

Bladluizen kunnen gedurende de gehele periode dat ze overlast geven worden bestreden. In het vroege voorjaar bij lage temperaturen kan dit met spuitvloeistoffen van ECOStyle of ECOkuur. Later, als het wat warmer is, kunnen ook de natuurlijke vijanden worden ingezet.

Wanneer bladluizen bestrijden met natuurlijke vijanden

Lieveheersbeestjes en sluipwespen hebben een minimale temperatuur nodig van circa 15 graden om te overleven. Doorgaans wordt deze gem. dagtemperatuur ergens in de maand mei behaald. Vanaf dat moment zijn de lieveheersbeestjes en sluipwespen beschikbaar in de verkoop en kunnen ze actief worden ingezet!

Bladluisbestrijden3 • Gras en Groen Winkel

Misschien ook interessant