Welk type groendak legt u aan?
Het groendak is een verzamelnaam voor alle intensieve en extensieve vegetatiedaken, zoals sedumdaken en combinaties met grassen en kruiden. Deze planten kunnen dankzij een speciale aangebrachte laag op platte daken heel goed groeien. De noodzaak om te vergroenen is groot en het groendak vervult of vele manieren een belangrijke rol in een duurzame leefomgeving.
Gras en Groen vertelt u hieronder graag meer over de verschillende soorten groendaken, om zo een gerichte keuze te maken voor op het dak van uw huis of bedrijfspand!
De verschillende soorten groendaken
Bij de keuze van een groendak adviseert Gras en Groen u een afweging te maken op basis van de volgende factoren:
- Gewicht van het groendak
- Uitvoering groendak
- Soort begroeiing op uw groendak
Gewicht van het groendak
Het gewicht van een groendak kan behoorlijk oplopen. Het is de vraag of de dakconstructie dit gewicth zomaar kan dragen. Een biodivers groendak klinkt natuurlijk fantastisch, maar bij een oppervlak van een kleine schuur is het net zo zwaar als een kleine auto. Durft u die zomaar op het dak van uw schuur te plaatsen?
Traditioneel groendak: dit is het meest gangbare sedumdak. De sedummatten kunnen diep wortelen in de dikke laag substraat en het dak buffert grote hoeveelheden water.
- Verzadigd gewicht: 85-90 kg/m²
- Waterbuffering capaciteit: 30 L/m²
Lichtgewicht groendak: met een gewicht van 45 tot 50 kg p/m² bijna de helft minder zwaar. Dankzij speciaal substraatrol kan bijna elk dak getransformeerd worden tot een groendak. Door de beperkte mogelijkheid om water te bufferen is extra sproeien in de zomer wel nodig.
- Verzadigd gewicht: 45-50 kg/m²
- Waterbuffering capaciteit: 30 L/m²
Aroma groendak: een mix van vaste kruidachtige planten en sedum is prachtig. 12 cm substraat maakt de biodiverse beplanting mogelijk, maar heeft ook een enorme impact op het gewicht van het dak.
- Verzadigd gewicht Aroma: 105 kg/m²
- Waterbuffering capaciteit: 35 L/m²
Biodivers groendak: een grote aantrekkingskracht op vlinders en bijen heeft het biodiversgroendak. Voor de bloem- en kruidrijke vegetatie is 20 cm substraat nodig. U kunt wel raden wat dat doet met het gewicht.
- Verzadigd gewicht Aroma: 220-225 kg/m²
- Waterbuffering capaciteit: 50 L/m²
Kies voor het gemak van kant-en-klare pakketten!
Bekijk alleUitvoering groendak
Groendakpakketten: U heeft de keuze uit verschillende groendakpakketten voor de opbouw van uw groendak. Het dak is eenvoudig op te bouwen en vormt de basis voor een duurzaam groendak.
- Groendakpakket Plat
- Groendakpakket Lichtgewicht
- Groendakpakket Aroma
- Groendakpakket Biodivers.
Groendak met sedum cassettes: het sedum is opgeweekt in cassettes of trays. Hierin vinden de sedumplantjes alles wat zij nodig hebben voor de groei. De kant-en-klare sedumtrays kunnen direct op het beschermdoek geplaatst worden. Ze zijn zeer eenvoudig in elkaar te klikken op uw dak.
Ook cassettes maken het u makkelijk!
Bekijk alleSoort begroeiing op uw groendak
Het populaire sedumdak: hierop gebruiken we zo’n 8 tot 12 verschillende vetplantjes, die als een weelderige mix voor een geweldig uitzicht zorgen. Het sedumdak past bovendien heel goed in ons klimaat. De substraatlaag is een voedingsrijke ondergrond die zorgt voor gezonde en sterke sedumbeplanting.
- 8 tot 12 verschillende soorten sedum
Het biodivers of aroma groendak: hiermee wordt een grote bijdrage geleverd aan het terugbrengen van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Met de gevarieerde, bloem- en kruidenrijke vegetatie ontstaat er een fijne leefomgeving voor bijen, vlinders en andere insecten.
- Aroma: Kruidenachtigen en vetplantjes ± 50 soorten
- Biodivers: Siergrassen, kruidachtigen en vetplantjes ± 40 soorten
Subsidies groendak
Veel gemeenten stimuleren de aanleg van groendaken door middel van subsidies. Groendaken hebben een zeer positief effect op het milieu en de leefomgeving in stedelijke gebieden. Het waterbergend sedumdak komt in ieder geval in aanmerking voor subsidie. Dit groendak houdt minimaal 30 liter water p/m2 vast en is daardoor een belangrijk wapen tegen wateroverlast. In enkele gemeenten loopt de subsidie op tot maar liefst € 30,- p/m².
Bij het bepalen of u in aanmerking komt voor een subsidie kijkt de gemeente dus naar het waterbergend vermogen, maar ook naar het minimale oppervlak en de leeftijd van het dak. Wilt u weten hoe dit in uw gemeente geregeld is? Kijk dan in deze lijst voor de groendaken subsidies per gemeente.