Het gazon bijzaaien
Om verschillende redenen kan uw gazon er minder fraai uitzien dan u wenst. Mogelijke oorzaken zijn: ontstane kale plekken of een zeer dunbezet gazon door problemen in de bodem of achterstallig onderhoud. Door middel van bijzaaien kunt u de dichte structuur van uw gazon herstellen.
Nieuw graszaad ontkiemt op de plaatsen waar ruimte is ontstaan in uw gazon. Afhankelijk van de staat van uw gazon zorgt doorzaaien binnen 6 tot 12 weken weer een dichte grasmat. Hoe u graszaad bijzaait leest u hier!
Advies over bijzaaien van het gazon
Wat is bijzaaien?
Onder bijzaaien wordt het zaaien van extra gras in een bestaand gazon verstaan. Het is dus wezenlijk anders dan een gazon inzaaien. Er wordt voornamelijk bijgezaaid als er open ruimtes zijn in het gazon. Dan kunnen kale plekken in een gazon zijn, maar ook gazons waar überhaupt erg weinig gras groeit.
Het nieuwe graszaad zorgt voor een snel herstel van de grasmat een een dichte bezetting. Daardoor oogt het gazon veel mooier. En bovendien is er dan minder ruimte voor onkruiden en mos om zich in het gazon te nestelen.
Waarom gazon bijzaaien?
Het bijzaaien van het gazon is vaak het gevolg van een gazon dat problemen heeft gekend. De beschadiging van het gazon heeft als gevolg:
- Er zijn kale plekken ontstaan in het gazon
- Het gazon is dunbezet met gras
- Er is geen goede belans tussen verschillende grassen
Het is zaak om ook eerst de oorzaken van de kale plekken te verhelpen voordat u begint met bijzaaien. Breng de zuurgraad op peil, belucht de bodem en bestrijdt gazonplagen.
Wanneer gazon bijzaaien?
Voordat u begint met het bijzaaien van uw gazon moet u rekening houden met de tijd van het jaar. Normaal graszaad ontkiemt alleen bij een bodemtemperatuur boven de 10 graden. Tussen eind oktober en begin maart dient u speciaal graszaad te gebruiken dat ontkiemd bij lage temperaturen. Barenbrug SOS of AZstyle herstel zijn hiervoor geschikt.
De beste tijd om bij te zaaien is in het voorjaar of vroeg in het najaar. De bodemtemperatuur is dan gunstig en er valt voldoende neerslag voor het gras.
- Bijzaaien voorjaar: april - juni
- Bijzaaien najaar: augustus - oktober
Waarmee gazon bijzaaien?
Hulp bij het selecteren van het juiste graszaadmengsel:
- Graszaad Hendriks Graszoden: 100% match met graszoden
- Barenbrug Speel & Sport / Bar Power: Sterk en fraai speelgazon
- Barenbrug Schaduw: Doorzaaien van kale plekken in de schaduw
- Barenbrug SOS: Bijzaaien bij lage temperaturen
Benieuwd naar het aanbod of direct bestellen: Graszaden van Gras en Groen.
Premium graszoden bijzaaien
Een gazon dat aangelegd is met graszoden of dat ingezaaid is, dient met hetzelfde zaadmengsel of met dezelfde graszoden hersteld te worden. Mocht u dit niet doen, dan kunnen er verschillen optreden door kleurafwijkingen of verschillende groeiwijzen van de grassoorten.
Gras en Groen verkoopt ook het graszaad van Hendriks Graszoden waarmee onze graszoden zijn opgekweekt. Daarmee bent u ervan verzekerd dat u het gazon met hetzelfde zaadmengsel bijzaait. Na 3 maanden zijn er geen verschillen meer zichtbaar. U vindt hier het graszaad mengsel van Hendriks Graszoden.
Hoe kunt u gazon bijzaaien?
Door op de juiste wijze bij te zaaien heeft u binnen de korte tijd weer een schitterend gazon. Volg daarvoor de onderstaande stappen!
- Creeër ruimte om bij te zaaien door te verticuteren
- Zaai bij voorkeur in het voorjaar of vroeg in de herfst
- Gebruik voor het bijzaaien 1 kg graszaad per 50 m²
- Verdeel het juiste zaadmengsel over de gewenste delen van het gazon
- Verdeel een flinterdun laagje grond over het gazon
- Maak de grond licht vochtig nadat u klaar bent
- Sproei dagelijks 1-3 mm om het graszaad te laten ontkiemen.
Maak ruimte voor nieuw gras
Bekijk alleHerstel uw gazon binnen de kortste keren!
Bekijk alle graszadenMisschien ook interessant
Wilt u het gazon herstellen met graszoden?
Graszoden zijn ideaal om kale plekken in een gazon te herstellen. U kunt de graszoden daarvoor eenvoudig op maat snijden. Een gazon dat erg dunbezet is of zeer veel slechte plekken heeft, kan wellicht beter vervangen worden. De grond kan dan ook met een frees weer luchtig worden gemaakt. Veel problemen zoals dichtgeslagen grond en bijbehorende problemen met slechte afwatering lost u hiermee op. Onze medewerkers kunnen aan de hand van uw bodem wellicht ook onbekende oorzaken aan het licht brengen, zoals engerlingen en emelten. Dit zijn insecten die zich in de bodem bevinden en het gras van daaruit aantasten.
Wilt u het gazon laten vervangen door Gras en Groen? Vraag vrijblijvend een offerte aan. U krijgt binnen 24 uur een gespecificeerde offerte van ons via de mail. Vergeet bij het invullen van het formulier niet aan te geven dat het om het vervangen van een gazon gaat!